Sadržaj

Nike je danas veoma poznat, i veliki deo njegove slave rezultat je savršenog brendiranja. U proleće 1972., “Swoosh” logo dodatno je ojačao njegovu prepoznatljivost. Naziv “Swoosh” je onomatopeja zvuka kada nešto brzo prođe pored vas, što ga čini savršenim za Air Max patike koje su dizajnirane za trčanje.

Air Max 1 izašao je 26. marta 1987. To je bila prva patika koja je imala vidljiv Air Max đon. Kreirao ju je dizajner patika Tinker Hatfield, inspirisan tadašnjom umetnošću i muzikom, a njegov dizajn i učinkovitost pripisuju se uspehu ove siluete. 

Originalne patike dobile su i svoj nastavak nazvan Air Max Light, odnosno Air Max II. Izdan je 1989. godine i bio je nešto laganija verzija originala. I dalje je imao sličnu estetiku, ali su ga s vremenom zasenile svetlije siluete i dizajni  poput Air Maxa 95 “Neon” i Air Maxa 97 “Silver Bullet”. 

Popularnost Air Max linije nastavlja se i u 21. veku, a svoj je dan dobila 2014. Ova uspešna linija obuće slavi se novim izdanjima kultnih silueta, posebnim kolaboracijama i ograničenim stilovima. 

AIR MAX nasleđe toliko je važno za Nike da mu svake godine posvećuje poseban mesec “HAPPY AIR MAX”. Mart je mesec, kada se svi zaljubljenici u urbanu modu rado osvrću unatrag i zajedno gledaju u budućnost. Ako je neko, sa svojim dizajnom i modnom filozofijom, spreman na sve, to je definitivno Nike! Napredni, sportski inspirisani i uvek spremni za akciju.

Nike desetinama godina razvija nove modele i usredotočuje se na njihov moto “Give Fresh Air”. Pomiču granice do krajnosti, nudeći neverovatne saradnje i izdanja patika. Ažurirani klasici, futuristički detalji i naravno vraćene nepromenjene ikone svežih nijansi. Ovo proleće donelo nam je zemljane boje. Siluete su pastelnih nijansi i povezuju ih crna i siva. Tople nijanse bež i nežne narančaste prati plava linija. Boje se savršeno nadopunjuju i stvaraju stil koji ove siluete čini još moćnijima.

Sveža AIR MAX kampanja ima futuristički štih i koketira sa #metaverse i #avatar elementima. Jedno je sigurno: ovo su modeli patika koje će vam ulepšati ulazak u prolećne dane. 3,2,1, glavne zvezde urbanih ulica su tu! Predstavljamo 5 veoma dobrih AIR MAX modela koji svojim dizajnom i funkcionalnošću koračaju u bolja vremena.

Nike Air Max Dawn izrađene su od najmanje 20% recikliranih materijala i na taj način grade viziju budućnosti. Sportska obuća jednostavnog dizajna, pogodna za svestranu upotrebu i otporna na udarce. Elastične pertle osiguravaju brzo i praktično stavljanje i skidanje. Vazdušni đon i mekana pena na đonu pružaju ugodnost pri kretanju. Gumeni đon osigurava stabilan zahvat. Svetla tkanina tamnih boja sa dodatnim detaljima od mekog antilopa stvara izgled bezvremenskog klasika.

Nike Air Max 90 prilagođene su casual stilu a ipak verne svojim počecima. Iako nije prva serija Air Max patika, ovaj model imao je najveći uticaj na kupce i širu masu ljudi i danas je jedna od najprodavanijih patika ne samo unutar Nikea nego je među dominantnijima u svetu lifestyle obuće.

Šarene kombinacije obuće su IN! Mešavina nežno ružičaste i zelene, poziva neznance da još jednom okrenu glavu za vama. Model patika Nike Air Max Davn ima atletski DNK dizajn i izrađen je od najmanje 20% recikliranih materijala. Sintetički antilop i drugi materijali kombinuju vintage vibracije trčanja sa svežim detaljima, a Nike Air jastuk pruža optimalnu udobnost.

Air Max Genome u crnoj boji, pridružuju se kolekciji Air Max sa svežim licem. Gornji deo je dizajniran sa glatkom površinom bez šavova. Mrežica koja omogućava cirkulaciju vazduha je ojačana izdržljivim plastičnim detaljima. Dugačka vazdušna jedinica, koja se proteže preko celog đona, pruža dodatnu, maksimalnu udobnost i amortizaciju pri kretanju. Patike napravljene od najmanje 20% recikliranih materijala dizajnirane su kombinacijom različitih materijala i detalja za svež izgled.

Nike Air Max 90 je patika za slobodno vreme čiji je dizajn inspirisan originalom iz 1990. godine, koji ima Air Max đon, po kome je Nike postao poznat širom sveta. Patika ima dizajn koji omogućava prozračnost i jedan je od najpoznatijih modela Tinker Hatfield-a, koji je tokom godina menjao boje i teksture korišćene u AIR MAX 90.