Sadržaj

Najuspešniji svetski street-style brendovi prepoznatljivog stila i beskompromisni kvaliteti koje možete pronaći u TAF ponudi su: Nike, adidas, Puma, New Balance, Converse… Ova moćna imena deo su naših svakodnevnih modnih kombinacija.

Uprkos tome što gotovo svaki pojedinac ima barem jedan par Nike patika ili kultnu adidas trenerku, o spomenutim brendovima ne znamo puno zabavnih i zanimljivih detalja. 3,2,1… Jeste li spremni za #funfact činjenice o vašim omiljenim brendovima? Idemo!

Mnogi Nike ljubitelji pogrešno izgovaraju ime ovog brenda. Ime potiče od grče boginje pobede i izgovara se ˝Ny-kee˝.

Nike se može pohvaliti ogromnom globalnom popularnošću i uistinu prepoznatljivim sportskim stilom, definisanim simbolom kvačice i poznatim sloganom “Just do it”. Logo brenda osmislila je 1971. studentkinja Carolyn Davidson u potrazi za dodatnim prihodom za samo 35 dolara.

Još jedna zanimljiva priča krije se iza jednog od najpoznatijeg Nike ambasadora. Kada je Michael Jordan počeo igrati u NBA ligi, za njega su se nadmetala dva najveća brenda sportske obuće: Nike i adidas. Michael Jordan je u početku bio skloniji adidasu, no roditelji su ga zbog izvanrednog ugovora nagovorili da potpiše za Nike i tako se rodila priča o uspehu Nike linije Air Jordan.

#TAFstyle prepoznatljiv Nike ležeran stil:

U svetu postoje na stotine brendova, ali retki imaju toliki uticaj na urbanu modu i popularnu kulturu kao adidas. Ovaj kultni brend čiji su zaštitni znak prepoznatljive tri crte, zahvaljujući svojim modelima obuće zauvek je osvojio srca svih zaljubljenika u urbanu modu.

Jedna od najzabavnijih istorijskih činjenica kaže da su tri crte pripadale finskom brendu cipela Karhu do 1951. godine. Priča kaže da ih je Karahu zajedno sa svojim brendom adidasu prodao za 1600 eura i dve boce viskija. Odličan #deal, zar ne?

Jedna od adidas uspešnosti bile su papuče za tuširanje, danas ultra popularne Adilette. adidas ih je razvio na zahtev nemačke fudbalske reprezentacije 1960-ih koja je želela obuću namenjenu nošenju pod tušem i u svlačionicama.

p.s. Jeste li znali da je bivša fudbalska zvezda David Beckham 2003. potpisao doživotni ugovor s adidasom za nezamislivih 160,8 miliona dolara? Time je postao njihov doživotni ambasador.
#TAFstyle #coolkid adidas stil i prepoznatljive 3 crte:
adidas FORUM LOW

Da li ste li znali da je osnivač brenda Puma zapravo brat osnivača spomenutog brenda adidas? Godine 1924. Rudolf i njegov brat Adolf Dassler su osnovali Gebrüder Dassler Schuhfabrik, što znači “Firma cipela braće Dassler”.

Obojica su napustili zajednički porodični posao i zbog velikog međusobnog spora otvorili posebnu fabriku. Adolf (ili Adi) je tako promenio ime svoje firme u adidas (ime potiče od njegovog imena). Njegov brat Rudolf Dassler, međutim, prvobitno je novoosnovanu firmu registrovao kao Ruda, ali je kasnije promenio ime u PUMA. Logo mačka puma, koji se i danas smatra jednim od najprepoznatljivijih logotipa, kreirao je Lutz Backes, karikaturista iz Nürnberga.

#TAFstyle izbor odličnih PUMA PATIKA:
Puma RS-Z
Puma MAYZE METAL WN’S
Puma WILD RIDER SC

Converse All-Star model dospeo je na tržištu 1917. godine i ubrzo postao broj jedan po izboru košarkaša. Tada je to bio relativno novi sport (košarku je izumeo James Naismith 1891., a NBA je osnovana tek 1946.). All-Star model nije se puno promenio od svojih početka do danas, u svom izvornom obliku ostaje jedan od najpopularnijih patika svih vremena.

#TAFstyle izbor privlačnih CONVERSE modela:

Firma New Balance Arch Support Company osnovana je u Bostonu 1906. U početku se firma fokusirala samo na proizvode koji su obuću činili udobnijom. Tek kasnije  je pokrenula sopstvenu proizvodnju obuće i koristila svoju naprednu tehnologiju kako bi dobila obožavaoce širom sveta. Firmu je osnovao William J. Riley. Njegov prvi proizvod, fleksibilni nosač luka, dizajniran je s tri potporne točke za veću ravnotežu i udobnost. Veruje se da je Riley smislio naziv “New Balance” promatrajući kokoške u svom dvorištu i pokazao kako funkcionišu njegovi nosači luka držeći kokošju nogu na svom radnom stolu.

#TAFstyle izbor NEW BALANCE top modela: