Sadržaj

Nike Blazer izrađen od svega 3 glavne komponente, treća je po redu silueta iz Nike fabrike 1973. Dizajniran kao košarkaška patika, svoj je put do NBA terena pronašao preko NBA zvezde Georgea Gervina poznatijeg pod nadimkom “The Iceman”. 

Izvorno izrađen od kožnog gornjišta, najlonskog jezika i srednjeg gumenog đona, ne razlikuje se od većine patika danas. U to je vreme Nike Blazer posedovao je najbolju tehnologiju za košarkaške patike i uverljivo zavladao terenima. 

Tokom godina, Nike Blazer prevazišao je i pokorio više različitih segmenata tržišta, uključujući skateboarding, a nedavno i luksuzni sektor. Limitirana izdanja i kolaboracije Supreme, Comme des Garçons i Off-White s potpisom Virgila Abloha ovu su gotovo 50-godišnju patiku u poslednjih 10 godina u potpunosti transformisale i približile je totalno drugačijoj publici. 

Nike Blazer i dalje je dostupan na tržištu kao silueta visokog i niskog profila. 

Ova legendarna silueta dostupna je i u dečijoj varijanti.

Nike BLAZER MID ’77 BB, dečije sportske patike

Kada je Nike stvorio Blazer, prvu košarkašku patiku, kompanija je imala samo devet godina. Izvorno nazvan Blue Ribbon Sports, brand su osnovali Bill Bowerman i Phil Knight kao organizaciju koja je distribuirala japansku obuću u SAD-u. 1971. Nike usvaja svoje kultno ime i Swoosh logo koncipiran od strane studentkinje dizajna Carolyn Davidson za svega 35 dolara. 

Dve godine kasnije, brand sa sedištem Beaverton u Oregonu nalepio je svoj sada poznati Swoosh logo na običnu belu visoku patiku. Nike je siluetu nazvao “Blazer” po svom regionalnom NBA timu, Portland Trail Blazersima. Obožavan zbog svoje jednostavnosti, Nike Blazer bio je jedna od tehnološki najnaprednijih patika za košarku u to vreme.