Sadržaj

Sneakerheadsi, vreme je za čitanje!

Uzmi pauzu od užurbanog načina života, stavi na čekanje Instagram i TikTok… Baci se na istraživanje razdoblja u kojima su definisane klasične siluete poput – adidas Originals Stan Smith ili Nike SB Dunk. Otkriti ćeš jedan sasvim novi svet koji otkriva priče o nastanku NIKE carstva, kako je došlo do podele adidasa i Pume i još puno činjenica o kojima ne razmišljaš dok kupuješ patike.

Knjige o kultnim patikama ključni su izvor informacija svakog pravog zaljubljenika u patike!

U nastavku donosimo popis knjiga koje pored tehničkih specifikacija i opisa detalja karakterističnih za svaku siluetu, objašnjavaju i istoriju sneaker kulture koja je izrasla u milijarderski posao.

  • Saznajte poreklo pojedinog modela
  • Priče koje stoje iza određene kombinacije boja
  • Otkrijte simboliku detalja

Nakon što pročitate našu listu naslova, shvatiti ćete da su Vaše patike mnogo više od obuće….

1.

Nike SB: The Dunk Book

Ovo je prva knjiga s tematikom posvećenom Nike Dunk siluetama koje posljednjih dvadeset godina dominiraju sneaker svetom. Nike Dunk na ulice je stigao direktno sa košarkaških terena. Siluetu su s oduševljenjem prihvatili svi ljubitelji košarke ali i skate kulture. Poznate su po svom jedinstvenom funky dizajnu. Deluju izuzetno moćno i jako su udobne.

Nike SB: Knjiga Dunk ispunjena je zadivljujućim slikama koje dočaravaju priče o nastanku Nike SB stilova. U knjizi možete videti: Danny Supas, Staple Pigeon Dunks, De La Soul Highs, Paris Dunks, U.N.K.L.E i Supreme Dunk SB – siluete koje oduzimaju dah.

2.

Sneakers: The Complete Limited Editions Guide

The Complete Collectors Guide. Knjiga govori o fenomenalnom uspehu i ključnom utecaju klasičnih patika na tržištu. Ovo je ultimativan vodič o posebno odabranim modelima koje smo imali prilike vidjeti u ograničenim izdanjima u posljednjih desetak godina.

Knjiga govori o fenomenalnom uspehu i ključnom uticaju klasičnih patika na tržištu. Ovo je ultimativan vodič o posebno odabranim modelima koje smo imali prilike videti u ograničenim izdanjima u posljednjih desetak godina. Nakon što je objavljena, poznati svjetski brendovi počeli su eksperimentirati i okretati se suradnjama s raznim umetnicima, dizajnerima, muzičarima i drugim kulturnim ikonama. Tako su nastale brojne poznate kolaboracije i limitirana izdanja.

Ovaj naslov sadrži informacije o svim bitnim događanjima u sneaker kulturi s više od 300 modela različitih brendova. Pored svakog modela nalaze se sve potrebne informacije i posebnosti.

Jednom rečju, biblija za prave kolekcionare!

3.

Sneaker Freaker. The Ultimate Sneaker Book!

Kao što naziv govori, Sneaker Freaker: The Ultimate Book Sneaker priča priču o istoimenom blogu. Osnovao ga je Simon “Woody” Wood 2002. godine i od tada je Sneaker Freaker postao etablirano ime u svetu obuće. Knjiga nudi komentare trenutne kulture patika, istorijski uvid i mnogo detalja o pravim kultnim patikama. Sneaker Freaker govori o više od 100 godina istorije patika i meša ustaljena imena i marke – uključujući Air Max, Air Force, Adi Dassler, Converse, Dapper Dan, Dee Brown, Michael Jordan, YEEZY i mnoge druge.

Woodyjeva početna pretpostavka o knjizi Sneaker Freaker: “zabavna je i ozbiljna, ali istovremeno smislena i besmislena.”

5.

Stan Smith: Some People Think I Am A Shoe

Foto knjiga Stan Smith: Some People Think I Am A Shoe, slavi kultnu siluetu Stan Smith i poznatog tenisera po kojem su dobile ime. Svi smo čuli i videli legendarne patike Stan Smith adidas koje krase gradske ulice, parkove i terene. Malo ko zna da je ova silueta prvi put predstavljena 1963. godine i nagrađena kao jedna od najvažnijih patika na svetu!

Posljednjih pet decenija Stan Smith je trajna ikona minimalističkih i retro dizajna Stan Smitha. Smith je sarađivao s revolucionarnim umetnicima, dizajnerima i modnim markama, uključujući Colette, Yohji Yamamoto, Raf Simons i Pharrell Williams.

Knjigu je napisao sam Stan Smith i zato ima dodanu vrednost. Priča o avanturama, zanimljivim anegdotama, saradnji s adidasom, istoriji, i naravno samim patikama STAN SMITH – čiji je veliki fan.

6.

Sneakers

Ovo je knjiga vrlo jednostavnog naziva – Sneakers. Knjigu su napisali Rodrigo Corral, Alex French i Howie Kahn. Svojom iskrenošću, intimnošću, inteligencijom i “cool” pristupom knjiga otkriva globalnu kulturu patika vođenu entuzijazmom i radoznalošću i podupire našu liniju pripovedača, povesničara i umetnika. Knjiga je ovdje za sve ljubitelje kulture patika kakvi su i sami.

Pomno odabrani popis komentatora knjige dovodi čitatelje u središte radnje. Tu je Jim Riswold na snimanju reklame s Michaelom Jordanom. adidasovi Rachel Muscat i Jon Wexler donose prilično filozofsko stajalište vezano za saradnju s Kanye West-om. Nikeov legendarni Tinker Hatfield gleda u budućnost. Profesionalna teniserka Serena Williams deli ekskluzivno otkriće. I puno, puno više.

Knjiga može biti odličan poklon – sadrži 320 stranica fotografija i intervjua s najpoznatijim guru licima  u sneaker industriji, sportskim legendama i slavnim osobama u zadivljujućem paketu koji je kreirao poznati dizajner Rodrigo Corral. Ova je knjiga namenjena svima koji su zainteresirani za dizajn, kreativni proces, uličnu kulturu, brendove, poduzetništvo, umetnost i modu.

7.

Sneaker Wars: The Enemy Brothers Who Founded Adidas and Puma and the Family Feud That Forever Changed the Business of Sport

Odvajanje adidasa i Pume jedna je od najslavnijih priča u svietu patika koje je zauvek promenilo sportsku industriju. Knjigu je napisala Barbara Smith, koja govori o porodici i njenom uticaju. Uz to, opisuje kako adidas i Puma postaju dve najveće svetske marke. Obe marke se međusobno takmiče u pogledu proizvoda, marketinških ugovora i sponzorstva – a sve vas to očekuje u ovoj knjizi!

Svoje nove tenisice potraži ovdje!